190. „Zupa krem z kurek”

Pobierz PDF

Okoliczne lasy obrodziły w kurki, czas więc przygotować zupę krem, najszybciej jak się da i najprościej. Takie przepisy lubimy najbardziej. Oto nasza wegańska i bezglutenowa propozycja w dwóch wersjach: po polsku i po angielski, dzięki napisom przygotowanym przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
:
Iloć: 4 porcje

Składniki

  • 30 dag kurek
  • 10 dag pietruszki
  • 10 dag marchewki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 5 dag selera
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2-3 łyżki białego miso
  • 1 spora szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w kostkę, połowę kurek kroimy na kawałki, wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soczewicy. Całość miksujemy i odbieramy 1 łyżkę wazową, którą dodajemy do miseczki z pastą miso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Resztę kurek siekamy na drobne kawałki, wrzucamy do zupy, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy miso oraz mleko kokosowe do zupy, mieszamy łyżką, doprawiamy pieprzem i możemy serwować. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "190. "Zupa krem z kurek""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany