172. „Zupa krem z pasternaku” /  „Parsnip cream soup”

Pobierz PDF

Zapraszamy dziś na prostą i smaczną jedno-warzywną zupę z pasternaku. Samo zdrowie! W odcinku znajdziecie także angielskie podpisy, przygotowane dla nas Translalab.

We would like to offer you a simple soup made from one vegetable – parsnip. It’s really good for you!

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
Ilość / Amount: 6 porcji / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg pasternaku / parsnip
  • 50 g sezamu / sesame
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 3 łyżki shiro miso / tablespoons shiro miso
  • 2 łyżki oliwy / tablespoons olive oil
  • 2 łyżki octu balsamicznego / 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 3/4 łyżeczki kurkumy / teaspoon turmeric
  • świeża kolendra do dekoracji / fresh coriander for decoration
  • 2 szklanki wody / glasses water

Sposób przygotowania / Instructions:

Sezam miksujemy na proszek. Umyty i obrany pasternak gotujemy w wodzie aż do miękkości. Następnie wyłączamy palnik, dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy pieprz, kurkumę i miso. Całość miksujemy i nalewamy do talerzy. Gotową zupę polewamy po wierzchu oliwą i sosem balsamicznym oraz dekorujemy liśćmi świeżej kolendry. Smacznego i na zdrowie! Grind sesame into a powder. Wash and peel the parsnip. Boil it until it's soft. Then, turn the ring off, add coconut milk, pepper, turmeric and miso. Mix it all and pour into soup plates. Pour some olive oil and balsamic sauce on the soup's surface. Decorate it with coriander leafs. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "172. "Zupa krem z pasternaku" /  "Parsnip cream soup""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany