39. „Zupa minestrone”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku rozpoczynamy sezon na rozgrzewające zupy. Startujemy z naszą wersją na włoską zupę warzywną minestrone. Co kucharz, to inny pomysł na tradycyjne dania. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam nasze podejście do tego tematu. W ramach drobnych autorskich modyfikacji dodaliśmy do zupy polenty,ponieważ sprawia ona, że zupa staje się bardziej sycąca. Gdy do zupy dosypiemy większą ilość polenty, przerobimy ją na pożywne danie jednogarnkowe. Wybór należy do Was. Zarówno zupa, jak i jej gęsta opcja nadają się w sam raz na pierwsze zmagania z chłodami jesiennej aury. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: 30-40 minut
Ilość: 1 garnek

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 20 dag selera
  • 20 dag marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek wraz z zalewą
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżka suszonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 litry wody
  • kilka łyżek polenty
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

Kroimy w kostkę cukinię, marchewkę i pietruszkę, a seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy go na oleju przez 2-3 minuty, dodając pod koniec smażenia przyprawy. Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę po to, by wydobyć aromat. Wlewamy wodę i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy przecier i oliwki. Pod koniec dodajemy sól i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy polentę i chwilkę energicznie mieszamy zupę, by nie zrobiły się kluski, następnie dolewamy jeszcze oliwę. Taką zupę możemy podawać ze świeżymi ziołami.

Brak opini dla przepisu dla "39. "Zupa minestrone""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany