163. “Zupa ogórkowa z kluskami i rozmarynem” / “Cucumber soup with dumplings and rosemary”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku powracamy do zimowych, rozgrzewających zup. Zapraszamy na ogórkową z rozmarynem i bezglutenowymi kluseczkami. Przepis jest również w wersji angielskiej z napisami od Translalab.

We’re returning to the warming-up winter soups at the Atelier of Taste. Do try our cucumber soup with rosemary and gluten-free dumplings.

Składniki

Czas / Time: ok. 40 min. / about 40 min.
Ilość / Amount: 1 garnek / pot

Składniki - Zupa / Ingredients - Soup:

  • 1 słoik kiszonych ogórków wraz z zalewą (1 litr) / jar cucumbers in saline together with the marinate (1 litre)
  • 600 g obranych ziemniaków / peeled potatoes
  • 200 g obranej marchwi / peeled carrots
  • 200 g obranej pietruszki / peeled parsnips
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 2 łyżki oliwy / tablespoons olive oil
  • 1 łyżka posiekanych gałązek świeżego rozmarynu / tablespoon chopped fresh rosemary sprigs
  • 1 łyżka majeranku / tablespoon marjoram
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu / teaspoon black pepper
  • 8 ziaren ziela angielskiego / allspice berries
  • 6 liści laurowych / bay leafs
  • 2 l wody / water

Składniki - Kluski / Ingredients - Dumplings:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej / glass buckwheat flour
  • 1 czubata łyżeczka siemienia lnianego / heaped teaspoon ground flaxseed
  • Woda / Water

Sposób przygotowania / Instructions:

Marchew i pietruszkę kroimy w talarki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Mąkę i siemię lniane mieszamy w miseczce na sucho, po czym łączymy z taką ilością wody, która pozwoli uzyskać gęste ciasto. Odstawiamy na bok, czekając aż siemię lniane wchłonie wilgoć i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody. Musimy pamiętać, aby ciasto było gęste, by dało się odrywać łyżką. Z ugotowanej w wodzie marchewki z pietruszką wyjmujemy liście laurowe, a resztę miksujemy na krem. Dolewamy resztę wody, dorzucamy liście laurowe i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż ziemniaki trochę zmiękną. W tym czasie kroimy ogórki w drobną kostkę i siekamy rozmaryn. Następnie dodajemy je wraz z majerankiem, pieprzem sosem sojowym oraz dolewamy zalewę z ogórków i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i zaczynamy odrywać, zamoczoną w zupie łyżką, małe kawałeczki ciasta, bezpośrednio do gotującej się zupy. Czekamy, aż kluski wypłyną i pogotują się jeszcze ok. minutę. Na koniec dolewamy oliwę i możemy podawać. Smacznego i na zdrowie! Slice carrots and parsnips and boil them in a little water together with allspice and bay leaf. Mix the dry flour and flaxseed in a bowl. Then, add the amount of water which will give you a thick dough. Put it aside and wait for the flaxseed to absorb the moisture. Remember that the dough must be thick so that you can tear little pieces of the dough off with a spoon. Remove bay leafs from the boiled carrots and parsnips. Blend the rest into a cream. Add the remaining water, the bay leafs and the finely diced potatoes to it. Boil for 5-10 minutes, until the potatoes soften a little. In the meantime, cut the cucumbers finely and chop the rosemary. Then, add it together with the marjoram, pepper and soy sauce. Add the cucumber marinate and coconut milk. Boil for another 2-3 minutes and start tearing off little pieces of the dough with a spoon dipped in the soup. Put them straight into the soup. Wait for the dumplings to surface and boil for another minute. At the end, add olive oil and you can serve it. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "163. "Zupa ogórkowa z kluskami i rozmarynem" / "Cucumber soup with dumplings and rosemary""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany