82. „Zupa szczawiowa”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy Was na jedną z naszych ulubionych zup. Mając nadzieję, że prosta zupa szczawiowa, zabielana mlekiem kokosowym, przypadnie Wam do gustu, jak większości gości naszego food trucka oraz domu.

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4-5 porcji

Składniki

  • 2 pęczki szczawiu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20 dag marchwi
  • 20 dag pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 5 liści laurowych
  • 7 owoców ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka soli
  • 2,5 litrów wody
  • ewentualnie 1 szczypta asofetidy do smaku

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotowujemy. W czasie gdy woda z ziołami się gotuje, kroimy marchewkę i pietruszkę w talarki, po czym dorzucamy je do garnka. Następnie obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, odkładamy na bok i kroimy szczaw na kawałki o długości ok. 1-1,5cm. Gdy marchewka i pietruszka będą już miękkie, wyławiamy liście laurowe, jeśli ktoś nie lubi ziela w zupie to może je również usunąć, całość miksujemy i dorzucamy pokrojone ziemniaki. Dodajemy przyprawy i sól, i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Na końcu dorzucamy do zupy pokrojony szczaw, mieszamy i zagotowujemy. W tym czasie kroimy natkę pietruszki i koperek, dorzucamy do zupy i dodajemy mleko kokosowe. Całość zagotowujemy lub możemy już tylko podgotować przez minutę lub dwie i gotowe. Smacznego!

Brak opini dla przepisu dla "82. "Zupa szczawiowa""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany